Waarom wij bij Outdoorshift focussen op positieve emoties 

  • 11 Augustus 2016
  • Paul Rhebergen
  • 1 Reacties
  • verandering, positiviteit, gezondheid, Fredrickson, organisatie, Outdoorshift

“Onderzoek: Positief denken zorgt voor langer leven!” 

Wie heeft nog nooit een vergelijkbare kop gelezen? Iedereen wel denk ik. Mooie koppen die het goed doen in kranten of blogs. Ik heb deze kop geleend van de Metro, maar het had ook een willekeurig ander nieuwsblad of blog kunnen zijn.  Het artikel wordt dan afgesloten met: “Een vrolijke houding en een flinke dosis positiviteit kan er dus voor zorgen dat je lichaam langer gezond blijft. Is dat even goed nieuws!” Ja hartstikke goed nieuws, maaruh … hoe dan? Of ben ik nu mijn gezonde lange leven aan het verpesten met een negatief kritische blik?

OK sarcasme aan de kant. Onderzoek toont inderdaad aan dat een focus op positiviteit niet alleen jouw leven, maar ook organisaties en misschien zelfs de wereld kan verbeteren. Het slechte nieuws is dat het wel iets meer moeite kost dan de “vrolijke houding” en “flinke dosis positiviteit”. 

Waarom? Deze week zal ik kort beschrijven wat die positieve focus ons volgens onderzoekers oplevert. Hoe en wat? Volgende week de focus op een aantal positieve emoties die jij gegarandeerd meemaakt tijdens een programma van Outdoorshift en hoe wij dit aanpakken!

“The Broaden-and-Build Theory”

Volgens de “Broaden-and-Build Theory” van Barbara Fredrickson helpen positieve emoties ons blikveld te verleggen en verbreden voor groei. Deze groei vindt plaats op 4 vlakken:

1.    Intellectueel

a.    Vergroten van probleem oplossend vermogen
b.    Makkelijker opnemen van nieuwe informatie

2.    Lichamelijk

a.    Verbeterde lichaamscoördinatie
b.    Ontwikkelen van kracht en cardio gezondheid
c.    Verbeterd immuun systeem

3.    Sociaal

a.    Versterken van banden
b.    Makkelijker aangaan van nieuwe banden en relaties

4.    Psychologisch

a.    Het ontwikkelen van veerkracht en optimisme
b.    Het ontwikkelen van een gevoel van identiteit en doelgerichtheid

“Undoing effect”

Naast het feit dat positieve emoties ons goed laten voelen kunnen ze ons ook helpen om sneller om te gaan en te herstellen van negatieve emoties en stress. Ben je op dit moment gestrest of heerst er een negatieve sfeer in je organisatie? Ik zou zeggen: doorbreek die cirkel en ga met ons in gesprek ;-)  Door het ervaren van de positieve emoties wordt de kans dat je jezelf in de toekomst goed voelt ook nog eens vergroot.

Organisatie verandering

Positieve emoties hebben niet alleen de kracht om op individueel niveau verandering teweeg te brengen. Emoties zijn “besmettelijk” en kunnen groepen mensen, binnen gemeenschappen en organisaties veranderen. Door ketens van gebeurtenissen en activiteiten te creëren die een positieve betekenis hebben voor anderen kan een opwaartse spiraal ontstaan. In deze spiraal kunnen organisaties als volgt veranderen:

  • De organisatie wordt hechter
  • De organisatie gaat moreler handelen
  • De organisatie wordt harmonieus
  • De organisatie wordt socialer

Om deze redenen focussen we bij Outdoorshift dus op positieve emoties. Zoals gezegd: volgende week ligt de focus op een aantal positieve emoties die jij gegarandeerd meemaakt tijdens een programma van Outdoorshift en hoe wij dit aanpakken!

Referentie:
Barbara L. Fredrickson (2003) The Value of Positive Emotions: The emerging science of positive psychology is coming to understand why it’s good to feel good, American Scientist, July-August

  
  
  
  

RegaeerReacties


06 Maart 2016 jooppaul van den berg

leuk stuk, goeie theorie wil zeker een keer met jullie mee om die verandering mee te maken.