Outdoorshift en positieve psychologie (Proloog)

  • 11 Augustus 2016
  • Paul Rhebergen
  • 0 Reacties
  • psychologie, Milton, Outdoorshift

“The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven.” 

Bovenstaande quote is van John Milton.  De kracht van de geest en ons denken was dus al in de 17e eeuw bekend. Simpel gezegd: onze houding ten opzichte van situaties bepaalt hoe we ons hierover voelen. Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi (die we natuurlijk ook kennen van zijn ideeën over ‘flow’) gaven de aftrap voor wetenschappelijk onderzoek hiernaar in 1997. Zij kwamen met een definitie van wat ze noemden “positieve psychologie”. 

“A science of positive subjective experience, of positive individual traits, and of positive institutions promises to improve the quality of life and also to prevent the various pathologies that arise when life is barren and meaningless.”

Zij focussen op wat kan en mogelijk is voor mensen en zetten zich hiermee af tegen de traditionele klinische psychologie die zich focust op het repareren van psychologische aandoeningen. Op dit moment wint positieve psychologie en positief denken meer en meer aan populariteit. Maatschappelijk gezien zijn mensen op zoek naar zingeving en vinden de ideeën van de positieve psychologie aantrekkelijk. Ook In de wetenschappelijke hoek is het debat over de definities, het nut en gebruik van positieve psychologie nog steeds in volle gang. 

Outdoorshift en positieve psychologie

De bevindingen uit de positieve psychologie spelen een belangrijke rol binnen de programma’s van Outdoorshift. In deze blogreeks ga ik dieper in op wat positieve psychologie voor Outdoorshift betekent en hoe dit jou, je afdeling en organisatie verder helpt om succesvol en gelukkig te zijn!

Vanaf volgende week zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
(1)    Waarom wij bij Outdoorshift focussen op positieve emoties.
(2)    5 positieve emoties die jij bij Outdoorshift gegarandeerd meemaakt.
(3)    Nog 5 positieve emoties die jij bij Outdoorshift gegarandeerd meemaakt.
(4)    Waarom we ook negatieve emoties nodig hebben voor groei.
(5)    Afsluiting, Outdoorshift en positieve psychologie.

Wil jij op de hoogte blijven van deze blogreeks? Like ons dan op Facebook
Paul

  
  
  
  

RegaeerReacties