Ben jij jezelf op je werk?

  • 11 Augustus 2016
  • Jose Schrijver
  • 0 Reacties
  • persoonlijke, ontwikkeling, werk, Comfortzone

Halloween is alweer even achter de rug, net zoals Sinterklaas en kerst. In februari wordt het weer carnaval. Feesten en tradities die gepaard gaan met verkleden, nepbaarden en maskers.

Op ons werk dragen we vaak ook diverse maskers. We nemen onze rol serieus en het masker is praktisch en functioneel: We gedragen ons zoals de norm is, zoals de bedrijfscultuur voorschrijft. Het gedrag wordt geaccepteerd en stelt ons in staat te functioneren. Dan doet het even niet ter zake wat we zelf eigenlijk voelen of willen. Daarbij zijn we gewend aan onze rol en biedt het masker ons veiligheid, achter het masker is het comfortabel. Geen enkele reden dus om dat masker af te zetten! Of toch?

Het masker en de comfort zone

Wat doet dat masker nou eigenlijk precies voor jou? Draagt het bij aan persoonlijke ontwikkeling? Brengt het je verder in het leven? Of biedt het vooral veiligheid? Het masker en de rol die erbij hoort geeft ons houvast en zekerheid, zonder ons bloot te hoeven geven. Grote kans dat dit laatste het geval is en niet alleen bij jou maar ook bij je collega’s. Het is comfortabel. 

 De hang naar comfort en zekerheid maakt het moeilijk het oude achter ons te laten. Comfort is echter bij uitstek passief en staat vaak haaks op motivatie en ontwikkeling. Door je te verschuilen achter het masker ontneem je jezelf de mooiste kansen op persoonlijke groei. En binnen teams gaat het ten koste van hechte samenwerking. 

Maskers af

Echte ontwikkeling vindt plaats buiten de comfort zone, daar waar het spannend wordt en je ineens merkt wat je eigenlijk allemaal kan. Het vereist wel enig lef om je masker af te zetten. Het maakt je in eerste instantie onzeker. Jezelf bloot geven en laten zien wat er achter het masker schuilgaat zorgt echter voor dynamiek. 

Het zal anderen opvallen, je krijgt reacties, maar grote kans dat dit positieve en bevestigende reacties zijn. Je bent zelf waarschijnlijk ook vele malen interessanter dan alle rollen die je gespeeld hebt. Als jij je masker afzet nodigt dit anderen uit hetzelfde te doen. De samenwerking wordt levendiger en spontaner. Daar waar de maskers af zijn wordt de wereld een stuk boeiender. Bovendien, als jij kenbaar maakt wat je werkelijk bezig houdt en wat je het liefst zou willen dan kunnen anderen je daarbij pas echt helpen! 

Tijd voor ons allemaal om dat masker af te zetten. Laten we met carnaval of andere verkleedpartijen vooral een mooie rol spelen, dan zijn we de rest van de tijd gewoon onszelf!

  
  
  
  

RegaeerReacties